Nordea DSE
Bevegende kommunikasjon og presentasjonsteknikk
Instagram @kyrretex
Kronologisk liste med tips, innsikt og øvelser
Bare ta kontakt og spør meg om presentasjonsteknikk i hele oktober
— Tør å si ja til å presentere. Kanskje er du bare one talk away fra å få gjennomslag for noe som betyr mye for deg. Er du nervøs, ta det som et tegn på at dette er viktig for deg. Hadde det ikke vært det, ville du enklere ikke brydd deg. En måte å se det på er at et nei er egoistisk. Et ja er et ja til å dele erfaringer og innsikt du har gjort deg, og som kan være veldig verdifullt for andre.
— Tør å bli sett. “The Stage Effect” handler om hvordan du får proporsjonalt mer anerkjennelse etter som hvor mange mennesker du holder foredrag for. (Ja, det kan virke rart og rettferdig, men sånn er det :) Begynn gjerne med få og øk antall mennesker når du får sjansen til det.
— Ha presentasjonen klar tre dager før. Med tidskoder og stikkord for innhold i hver sekvens. Det gjør deg mindre nervøs i dagene før, og du får mer overskudd og modning av temaet.
— Hold presentasjonen mellom de tre hovedelementene: 1) Deg som avsender, 2) budskap/idé og 3) formidling/form. Eks. Kyrre: 1) Koreograf og coach for ledere, 2) Kroppsbevissthet rundt presentasjonsteknikk, og 3) Beveger seg fysisk på scenene, viser bevegelse.
— Selvinnsikt. Hva er din personlige egenskap? Bør du f.eks. holde presentasjoner som er visjonære, mobilserende, salgsrettet, analyserende eller annet. Eks. Kyrres foredrag som er inspirerende, annerledes, handler om kommunikasjon og bevegelse. Kyrre ville gjort det dårligere på budsjett-rapport.
— Vær veldig trygg på åpning (ca 3-5 min) og avslutning (3-5 min). Det i midten blir da enklere. Eks. Kyrre: Åpning med dans og avslutning med alle on the dancefloor.
— Sett tidskoder for deler i presentasjonen slik at du kan justere eget tempo underveis. F.eks. ca 10-20 min intervaller for hver hoveddel. Eks. Kyrre: 0955-1005 Alle (som vil) danser og Elisabeth introduserer. 1005 - 1015 Kyrre intro dans og prat. 1015 - 1030 Oppvarming før en presentasjon. 1030 - 1050 Live coaching for å se dybden i hva presentasjonsteknikk kan være. 1050-1100 Innsikt og action point mens dance party!
— Skriv stort på egen skjerm dersom du ikke viser den til andre, slik at du kan stå langt unna og likevel se.
— Bruk bilder framfor tekst. Generelt tips er å bruke minst mulig tekst. Bruk heller bilder om du trenger det. Eller bevegelse, musikk e.l. slik Kyrre gjør.
— Bruk stikkord-setninger i notatene. Ikke lær utenat det du skal si, det blir stivt. Skriv stikkord-setninger som sender deg i riktig retning. Ha forberedt til deg med egne mentale bilder for hvert poeng du ønsker å få fram. F.eks. Kyrre Tex som liten i skobutikken er det mentale bildet og budskapet er kunnskap om hvordan kommunisere til ulike personligheter.
— Se på forhånd de du skal presentere for. Søk på nettet og se bilder av dem hvis mulig, eller kikk i salen hvis det er en konferanse. Det gir det en følelse for vibben du kan legge opp til. Og du ser dem ikke for første gang. Gjenkjennelse gir et (ubevisst) mer åpent kroppspråk enn om du ser noen for første gang.
— Organiser rommet. Rydd og sett stoler slik du ønsker. Tør å endre rommet hvis nødvendig. Eks. Kyrre: Han skiftet fra auditoriet til denne loungen, og valgte å sette stoler i bredden for å komme nærmere hver enkelt og med det øke den fysiske og emosjonelle energien. Motsatt vil ofte lenger avstand gi en mer mental opplevelse der publikum observerer framfor å være deltakere.
— Kle deg bra, og som deg selv. Verdien du tilfører ligger i annerledesheten. Mange føler at de må kle seg likt med kunden for å få respekt. En bevissthet om ca kleskode er ok, men de betaler for å oppleve og lære noe nytt og annerledes. Og du har den verdien. Eks. Kyrre: Selv i møte med toppledere i Hydro e.l. bruker Kyrre lua og comfy outfit som matcher bevegelsene han skal gjøre. Tøyet er pent og ikke slitt slik at det likevel matcher en kvalitet de er vant til. NB! Sjekk at skoene dine ikke knirker, før du går hjemmefra :) Og ha med skift slik at du slipper å lukte svette dersom du blir bedt på middagen etterpå.
— Varm opp fysisk. Varm opp fordi det gir deg mer energi og gjennomføringskraft. Dans, lekeslåss, hva som helst.
— Varm opp mentalt. 1) Ro. Eks Kyrre: Supermental øvelse med hånden som blir beveget av den mentale streken du ser for deg. 2) Visualisering av foredraget ditt, hvordan du føler deg, klar til å takle utfordringer og mentale bilder av informasjonen du skal formidle.
— Gå til scenen eller rommet med bevisst fokus. La dynamikken du trenger prege gangarten din, f.eks. stødig, avslappet, kampklar, forsonlig, rask, reflekterende, kreativ eller energisk. Bevegelse rett før du går inn skaper en grunnfølelse som sitter i kroppen i flere minutter etter at du har stått på scenen og presenterer.
— Vis deg naturlig. På større konferanser kan du gjerne la folk se deg foran ved scenen i avslappet og naturlig kommunikasjon med andre. Mange i publikum vil se deg og de vil få et naturlig og godt førsteinntrykk av deg allerede da.
— Følg flowen i dialogen før deg. Når du sitter og venter før du skal snakke. Bevisst fokuser på å se mentale bilder av det dere snakker om, vær med i temaet. Da er du in sync med gruppen når du begynner din presentasjon.
— Vit åpningspoenget ditt. Når du sitter og venter før du skal snakke. Vit hva som er åpningspoenget ditt. Juster inngangen til det avhengig av hva som akkurat har blitt sagt. Eller bare gå rett på, fordi du vet at det passer bra.
— Det handler om å gi. Når du sitter og venter før du skal snakke. Minn deg selv på at det ikke handler om deg og om du er god nok, men om at du skal gi og skape noe sammen med de andre. Høres kanskje litt rart ut at det fungerer, men det funker. Det minsker litt av det unødvendige presset du har lagt på deg selv.
— La alltid noen introdusere deg. Det overfører autoritet til deg og publikum vil øke oppmerksomheten sin, og dermed få mer verdi ut av foredraget.
— Et lite triks før du sier noe: Pust inn…vent et sekund eller to og så si det du skal si. Det bygger opp spenning. Uansett, det viktigste er at du ikke gjør det omvendt, nemlig puster ut som om all lufta har gått ut av deg… før du har begynt foredraget.
— Tidlig bør du si det ene fokuspunktet for foredraget. Eks. Kyrre: Det skal handle om presentasjonsteknikk. Det skal handle om å bevege.
— Begynn gjerne med en opplevelse som er relevant og i kjernen av temaet. Eks. Kyrre med dans som viser følelsene og noen situasjoner når du skal presentere. Da er det mer energi i rommet og publikum åpner opp det mentale og emosjonelle registret sitt.
— Finn riktig avstand og avstander for der du skal snakke fra. I et møterom sørger du for at du inntar senterpunktet i rommet. På en scene sørger du for å bevege deg i bredden slik at alle føler at du er i kontakt med dem.
— Om du har overskudd til det mentalt, legg merke til at føttende dine er i kontakt med bakken. Det aktiverer hofta, du vil føle deg mer “på” og stemmen din vil bli sterkere. Publikum vil ubevisst merke at du har gjennomføringskraft.
— Velg perspektivet mennesker. Minn deg selv på at de i salen eller møterommet ikke er “publikum” eller “kunden”, men “mennesker som sitter i salen” eller “mennesker som har en jobb der…” Hensikten er å kommunisere dypere. Med dette perspektivet er du nærmere å bevege og skape en felles opplevelse, framfor å imponere slik at alle synes du var flink. Det siste gjør at du lykkes, det første gjør at alle lykkes og får et felles eierskap.
— Når du snakker, se for deg mentale bilder av det du snakker om. Kroppen reagerer med å “kjenne igjen” det du snakker om, som gir trygghet og mer fylde i stemmen. I tillegg får du et naturlig kroppsspråk som hjelper publikum til å forstå bedre hva du snakker om. I mangel av slike mentale bilder i hodet ditt, er det lett å gli inn i “jeg forklarer og forklarer”-armer som gjør det samme hele tiden uansett hva du snakker om.
— Tør å variere intensitet. Og vit at publikum gjerne har ulike preferanser. Noen er såkalt kinestetiske og foretrekker mild stemme og nesten poetisk språk. Noen er auditive og foretrekker klarere stemme og mer to-the-point kommunikasjon. Noen er visuelle og foretrekker høy energi med raske og store ord. Dette er selvsagt veldig kategorisk inndelt, men vær gjerne i hvertfall innom alle de tre modusene, det gir presentasjonen favner om alle i salen eller møterommet. Eks. Kyrre som snakker rolig etter mental øvelse, Kyrre som forklarer hvordan du organiserer møterommet, eller Kyrre som avslutter med dance party og actionpoints.
— Lytt til publikum emosjonelt og kroppsspråk. La ordene du sier også være preget av oppmerksomheten din mot de andre. Desto mer du sanser, jo mer informasjon får du. Og med det kan du skape vinn-vinn situasjoner. Eks. Kyrre som noen ganger bruker ord som matcher publikum/kundens emosjonelle vibb, uten at han nødvendigsvi tenker over at han valger akkurat de ordene. Men de kommer som et resultat av at Kyrre er oppmerksom på andre mennesker i rommet generelt.
— Er du kjempenervøs og kommer ut av det: Få hjelpe av publikum/kunden til å føre deg videre. Du kan t.o.m. få black out med vilje for å engasjere dem :)
— Kommer du ut av det kan du også bare stoppe opp og se ned i bakken, som om du tenker. Eller faktisk tenker. Dersom du gjør det med ro vil publikum a) tenke at du reflekterer dypt over noe, og b) få respekt for hvor rolig du er, til tross for at forventningnene er at du skal prate hele tiden. Som fordragsholder bør du også kunne eie stillheten.
— Ha gjerne huskelapper. Dersom noe er så viktig å si at du ikke kan glemme det, så bruk huskelapp. Og si det gjerne til publikum. Bare ikke les hele foredraget ditt på den måten ;)
— Legg mentale huskelapper i omgivelsene. På forhånd kan du bestemme at ulike ting i rommet skal minne deg om ulike typer innhold i foredraget. Når oppmerksomheten favner om hele rommet vil alle føle at du inkluderer dem, selv om du egentlig bare minner deg på hva du egentlig skal snakke om. Eks Kyrre: Den myke sofaen minner han på å snakke om hvordan soft skills og menneskelige verdier er like viktige som hard skills, de er bare vanskeligere å måle.”
— Bilder gir frihet. På forhånd har du bestemt at ulike deler av et bilde du viser skal minne deg på ulike deler av innholdet i presentasjonen. Det gjør deg også friere til å endre rekkefølge hvis det er hensiktsmessig. Og du vil alltid kunne se på bildet og sjekke om du har dekket alt innhold.
— Respekter tiden det tar å gå fra skjerm til real life. Når publikum/kunden ser på skjerm vil de naturlig skape en innadrettet tilstand. Gi dem et par sekunder å summe seg på når du går over til live prat igjen. Det skaper bedre flyt.
— Objekter. Objekter minner oss om at vi er fysisk tilstede her i rommet. Dersom et objekt representerer en idé eller et prosjekt vil kunden ubevisst forstå hvor mye du bryr deg om prosjektet dersom du behandler objektet med respekt.
— Bruk verb når du snakker. Det går rett ut i kroppen og du får bokstavelig talt et mer aktivt og rikere kroppsspråk.
— Tør å ta pauser mellom ord og setninger. Det gir bare fylde og dypere mening til det du sier. Poenget er ikke hva du sier, men hvordan mottaker prosesserer informasjonen og får innsikt.
— Dekomponer og ev. negative kommentarer som dynamikk. Enten det er kritikk eller kreativ idéutveksling. Eks. Kyrre: Hvis kommentarer som “jeg skjønner ikke hvor vi skal med dette, jeg er frustert” kommer fra bakerste musiker i et symfoniorkester, er det lett å konkludere psykologisk med at vedkommende er negativ. Men ser du det underliggende og lytt til personen, vil det ligge en mulighet om at vedkommende egentlig leter etter en vei framover. Dynamikken til frustrasjon er ikke først og fremst negativ, den handler mer om at ulike løsninger som enda ikke har ført fram.
— Det er ikke ditt ansvar at publikum eller de i møtet får noe ut av det. Det kan høres brutalt ut, men ditt eneste ansvar er å gi. Uttrykke innholdet og gi tillit til at de kan ta i mot. Du er alltid fri til å gå. Den styrken hos deg gjør at du mest sannsynlig vil føle deg både sterk og fri, og nyte å gi. Og publikum vil få enda mer ut av det.
— Se i tomrommet (særlig større konferanser). Det gir ro og en følelse av enhet. Og samtidig vil du føle at du favner om alle som sitter i rommet. De gjør jo faktiskt det… de sitter i rommet :)
— Se på ulike deler i forsamlingen. Dette er jo kjent for mange. Men ikke bare se for at du vise at du ser dem, men legg faktisk merke til personen(e) du ser. Eks. Kyrre som
— Ikke heng deg opp i de som ikke følger med. Hvis du ikke henger deg opp i det vil ingen andre gjøre det heller. Og foredraget fortsetter å stå i sentrum. Som oftest har den ene eller de få som faller ut en dårlig dag av grunner du ikke kan påvirke eller har noe med.
— Led rommet, uansett forstyrrelser. Dersom noen forstyrrer med å banke på møterommet eller snakke høyt (under en konferanse) er det du som bestemmer om det skal få fokus eller ikke. Snakk til eventuell person som har gått seg vill, snakk høyere hvis utenforstående lyder forstyrrer, gå nærmere publikum/møtedeltakere for å styrke kontakten. Valgene er dine når du leder rommet.
— Om flere på scenen, se på den som snakker. Det styrker fokuset og hjelper publikum til å se mot det samme. Motsatt er såkalt “bakspill”, dvs bevegelser som skjer bak den som prater veldig forstyrrende.
— Del publikum eller deltakerne i to-tre grupper. Dette aktiverer publikum og overfører fokuset mot dem. Og du kan gi deg selv litt pusterom. Herfra kan du skape debatt e.l., mens du inntar rollen som debattleder.
— To og to. Dersom du vil at alle skal engasjere seg uten at det går for lang tid i presentasjonen kan du bruke be dem om å snakke med sidepersonen. For å spare tid kan de bli sittende. Minuttene renner raskt med en gang de i rommet må forflytte seg.
— Publikum opp på scenen. Er du trygg på egne skills kan du hente opp folk fra salen. Husk at det fortsatt er du som leder og bestemmer hvor lang tid vedkommende får i spotlighten, av hensyn til hele foredraget og alle i salen.
— Lite ego før og lite ego etter. Det er fort gjort å bli høy på seg selv eller overdrevent selv-kritisk når du står på scenen. Et tegn på at du har vært for avhengig av anerkjennelsen er hvis folks kommentarer eller komplimenter etter foredraget blir helt avgjørende for hvordan du føler deg i flere timer etterpå. Eks. Kyrre: Desto mindre nervøs jeg er før et foredrag, jo mindre handler det om meg. Og det er bra.
— Beveg deg naturlig, det er ikke et mål om å stå stille. Ro i kroppen er fint, men det blir feil hvis du prøver å stå stille bare for å stå stille.
— Ikke gå i et mønster. Det er lett å gå i et fast og gjentakende mønster på scenen, som f.eks. fram og tilbake. Det er et tegn på at du er inni ditt eget hode og ikke så tilstede. Bryt det ved å stå stille, endre mønster, lev deg sterkere inn i innholdet eller forhold deg sterkere til publikum.
— Definer tid for spørsmål når du har planlagt det. Mange er ikke klar over hvor lang tid eventuelle spørsmål eller interaktivitet med publikum tar. Hvis du vil ha det, så planlegg tiden til det. Eks. Kyrre: Det tar ca 40 sek for person 1 å uttrykke sin utfordring til person 2. Pausen før de skifter tar 20 sek. Og så 40 sek. Og så 20 sek før alle roer seg ned. Tilsammen ca 2 min (1 min pr person). Når Kyrre ber om kommentarer i plenum tar det ca 30 sek i snitt per person.
— Ikke snakk om alt du ikke fikk gjort. Igjen hensikten er ikke å vise hvor flink du er og hva du kunne gjort hvis du hadde hatt nok tid. Poenget er hva publikum gjør med den input’n de akkurat har fått.
— Felles applaus er øyeblikket der dere feirer en felles opplevelse, innsikt eller handlingsplan. Altså handler det ikke om deg og om du var flink nok, men om hva vi har klart å skape sammen.
— Respekter tiden og avslutt et par minutter før. Gi konferansieren en mulighet til å ikke takke deg av uten alt for mye stress før neste programpost står på programmet.